"Η Μεγάλη Νύχτα" των Βραγκιανιτών στην Καρδίτσα


Υψηλού επιπέδου εκδήλωση από τον Σύλλογό μας...
Σύντομα θα ακολουθήσει και βίντεο με όλη την εκδήλωση!

Με κεντρικό σύνθημα “φέρνουμε τα ιστορικά Βραγκιανά, την όμορφη Αργιθέα από τα δυτικά του νομού στο κέντρο αυτού”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βραγκιανιτών Κωνσταντίνος Αγόρης, πραγματοποιήθηκε -το περασμένο Σάββατο, στο Επιμελητήριο Καρδίτσας- η παρουσίαση του βιβλίου “Η Μεγάλη Νύχτα”.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του επετειακού βιβλίου, που εξεδόθη από τον Σύλλογο για τα 150 από την άλωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών, παρακολούθησε πλήθος πολιτών, ενώ παρόντες ήταν και οι βουλευτές του νομού μας Κωνσταντίνος Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα και Σπύρος Ταλιαδούρος. Δίπλα στο σύλλογο Βραγκιανιτών βρέθηκαν, επίσης, αρκετοί εκπρόσωποι Αργιθεάτικων Συλλόγων.

Την παρουσίαση έκαναν ο Θανάσης Καραγεώργος, που επιμελήθηκε την έκδοση, ο Ηγούμενος της Μονής Σπηλιάς αρχιμανδρίτης Νεκτάριος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, ενώ στον συντονισμό της βραδιάς βρισκόταν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε οπτικοακουστική παρουσίαση των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων, ενώ ο Θανάσης Καραγεώργος έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία τόσο για την ΙΜ Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα Βραγκιανά, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Στοιχεία που δείχνουν τη συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα, την Επισκοπή Ραδοβισδίου που υπαγόταν στην Μητρόπολη Λάρισας και είχε αρχικά έδρα τα Μικρά Βραγκιανά και στη συνέχεια το Βελετζικό Άρτας με διάρκεια ζωής για περίπου χίλια χρόνια, από το 900 μ.χ έως το 1833 μ.Χ.

Μέσω φωτογραφιών παρουσιάστηκε η εισβολή των Τουρκαλβανών στη Μονή κατά τη μοιραία βραδιά, όπως διασώθηκε μέσα από διηγήσεις ηλικιωμένων χωριανών, καθώς και τα σημεία πνιγμού - τραγικό τέλος των δύο Βραγκιανιτών, που είχαν υποδείξει στους εισβολείς τον τρόπο εισόδου στη Μονή.

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από μοναδικά ευρήματα της Κατούνιστας, όπου υπήρχε αρχαίος οικισμός, φωτογραφίες από το Άγιο Στεφάνι, την τοποθεσία που βρέθηκε η εικόνα της Μεταμόρφωσης, φωτογραφίες της σπηλιάς που κρύφτηκαν οι επιζήσαντες Σουλιώτες του Σέλτσου τους οποίους φρόντιζαν μοναχοί από τη γειτονική Μονή του Κώστη και κατόπιν αυτοί της Μονής Βραγκιανών, που τους προώθησαν προς τα Ιόνια νησιά. Υλικό υπήρχε και από διάφορες περιόδους του Μοναστηριού των Βραγκιανών, όπως αυτό πριν την ανακαίνισή του αλλά και αμέσως μετά. Δεν θα μπορούσε να λείψει η προβολή φωτογραφιών από τη σημερινή οικτρή κατάσταση των αγιογραφιών.

Ακόμη, έγινε κατατοπιστική ανάλυση της επιγραφής κτίσης της μονής, σε σύγκριση με άλλες χρονολογίες που υπάρχουν μέσα στο μοναστήρι και δόθηκε η πλέον προφανής ερμηνεία της χρονολόγησης που δίνεται με την επιγραφή ΧΑΝΕ ως χρονολογία από (Χ)ριστού ΑΝΕ, ήτοι 1055 ΙΟΥΛΙΟΥ 11, χρονολογία η οποία είναι πιο κοντά στην περίοδο της εικονομαχίας και της μεταφοράς εικόνων από τη Μικρά Ασία στα Άγραφα για να σωθούν. Ταυτόχρονα με την ίδρυση του πρώτου ναού της Μονής Σπηλιάς (1064), δηλαδή. Οι ημερομηνίες 1625, 1655 κλπ, που δίνονται, προφανώς αφορούν σε έτη ανακαίνισης ή επαναθεμελίωσης της Μονής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βραγκιανιτών ανέλαβε -δια του προέδρου του- την ευθύνη για τη συλλογή των νεότερων στοιχείων και την έκδοση νέου – εμπλουτισμένου βιβλίου.







Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου, Κωνσταντίνου Αγόρη:

Κυρίες και κύριοι / αγαπητοί φίλοι,
σας καλωσορίζω -εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Βραγκιανιτών Καρδίτσας- στην παρουσίαση του βιβλίου “Η Μεγάλη Νύχτα”, που εξέδωσε ο πρωτοπόρος και δυναμικός μας Σύλλογος!

Σας καλωσορίζω σε ένα ταξίδι με προορισμό τα Βραγκιανά και την Ιστορία τους...


Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, όπως φυσικά και το Επιμελητήριο Καρδίτσας για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας προσφέρει να συναντηθούμε.

Αφού καλωσορίσω και ευχαριστήσω για την παρουσία τους απόψε εδώ τους:
-τους βουλευτές του νομού: Κώστα Τσιάρα, Σπύρο Ταλιαδούρο και Ασημίνα Σκόνδρα,
-τους δημοτικούς συμβούλους Αργιθέας: Γιάννη Μπαμπάτσικο, Βασίλη Καρανίκα και Γιώργο Αργυρό,
-την πρόεδρο της ΤΚ Πετριλίου: Χρυσούλα Τζαχρήστα,
-τους προέδρους των Συλλόγων Αργιθεατών Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Τσέργα, Αργιθεατών Καρδίτσας Βασίλη Θεοδωράκη, Αργιθεατών Λάρισας Νανά Μαυραντζά και Αργιθεατών Αθήνας Θανάση Καραγεώργο...


Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το πάνελ των ομιλητών μας, το οποίο αποτελείται από:
-τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς Νεκτάριο,
-τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ηλία Προβόπουλο και
-τον ένα εκ των επιμελητών της έκδοσης και πρόεδρο του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας, Θανάση Καραγεώργο, ο οποίος θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής παρουσίασης.

Κυρίες και κύριοι,
η αποψινή εκδήλωση αποτελεί για εμάς, τη νέα γενιά των Βραγκιανιτών, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φέρουμε τα ιστορικά Βραγκιάνα, την όμορφη Αργιθέα γενικότερα, από τα δυτικά στο κέντρο του νομού μας.
Είναι μια καλή στιγμή για να προβάλουμε τον τόπο των πατεράδων μας, την ιστορία και τη παράδοση αυτού, όπως και τη συμβολή των Αργιθεατών στην πρόοδο ολόκληρου του νομού Καρδίτσας. Αποτελεί, επίσης, βήμα για να υπενθυμίσουμε πως η Αργιθέα -παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που την ταλανίζουν- ζει και ότι -παρά τις αδικίες που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων- έχει να δώσει ακόμη πολλά.

Φίλες και φίλοι,
Η αποψινή εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα προβολής των Βραγκιανών. Ένα πρόγραμμα, που σχεδιάσαμε και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σε βάθος χρόνου. Στόχος μας είναι να φέρουμε το χωριό μας προς τα έξω. Να μεταφέρουμε τη φωνή των συγχωριανών μας προς την υπόλοιπη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Ελλάδα.
Άλλωστε, η εσωστρέφεια των τελευταίων ετών και η αναμονή έλευσης βοήθειας απ’ έξω δεν απέδωσε καθόλου.
Οι συνεργάτες μου και εγώ, ως πρόεδρος του Συλλόγου, γνωρίζουμε ότι φέρουμε βαρύ φορτίο. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευκαιρίες όλο και λιγοστεύουν. Η έκδοση του επετειακού βιβλίου «Η Μεγάλη Νύχτα», είναι ένα από τα πρώτα βήματα δράσης μας. Είμαστε, δε, βέβαιοι πως θα τα καταφέρουμε...

Πατριώτισσες και πατριώτες,
«Η Μεγάλη Νύχτα», που εξεδόθη από τον Σύλλογό μας, για τη μαύρη επέτειο των 150 ετών από την άλωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών, ήρθε για να ανασύρει μνήμες, να γνωρίσει γεγονότα και να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της Ιεράς Μονής –με την ανεκτίμητης αξίας συμβολή σε σειρά ζητημάτων- κατά το πέρασμα των αιώνων.
Η σφαγή του ηγουμένου Κωνσταντίνου, των μοναχών και των λαϊκών τη νύχτα της 18ης Δεκεμβρίου 1862 από ομάδα κατακτητών, όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μας, αποτελεί σταθμό στη σπουδαία πορεία του μοναστηριού μας. Το τελευταίο, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε, αποτελούσε σημαντικότατο κέντρο στα σύνορα της τότε ελεύθερης Ελλάδας. Αποτελούσε αποκούμπι πολλών κατοίκων από όλα τα γύρω χωριά της περιοχής.

Μετά από εκείνη τη βραδιά, όμως, τα πάντα άλλαξαν. Όπως θα διαπιστώσετε και κατά την ανάγνωση, η πτώση ήταν εντυπωσιακή. Σε μια βραδιά αγγίξαμε την κορυφή και είδαμε την πτώση. Και σήμερα, 150 χρόνια μετά, ευτυχώς δεν μένουμε στις αναμνήσεις. Οι πολυετείς προσπάθειες των μοναχών, Αναστάσιου και Λεόντιου, αποδίδουν. Η «Αγιά Σωτήρα» μας στέκει και πάλι περήφανη στα αργιθεάτικα βουνά! Δίνει ζωή στον τόπο, καλοδέχεται τους ξένους και ανασταίνει και πάλι την ιστορία της.

Αγαπητοί μας φίλοι,
μελετώντας κι εγώ -ως νεότερος- τις διακυμάνσεις που βίωσε η Μονή, καταλήγω στο συμπέρασμα πως η πορεία αυτή θα μπορούσε να συγκριθεί με την πορεία ολόκληρης της Αργιθέας. Από την συνεχή άνοδο, την ευμάρεια, την κορύφωση ως και την πτώση. Και σήμερα την ανάγκη για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση, στην οποία μετέχουμε και θα μετέχουμε με χαρά όλοι μας.
Με λίγα λόγια, με ένα απλό ξεφύλλισμα μπορεί κανείς να περιδιαβεί σε περιόδους δόξας και απόλυτης ένδειας.


Βεβαίως, η δουλειά δεν τελειώνει εδώ. Σας διαβεβαιώνω πως μόλις ξεκίνησε…
Η συλλογή στοιχείων για την μαρτυρική εκείνη βραδιά, αλλά και για την «Αγια Σωτήρα» γενικότερα συνεχίζεται. Η έκδοσή μας αυτή κινητοποίησε πλήθος συγχωριανών μας, που εμπλουτίζουν το αρχείο μας με νέα στοιχεία, μαρτυρίες και αφηγήσεις.
Όλα δημοσιεύονται στην εφημερίδα που εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο σύλλογός μας και σύντομα θα αποτελέσουν μέρος της δεύτερης έκδοσης αυτού του βιβλίου.

Κι εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τους δύο επιμελητές της έκδοσης, τους Θανάση Καραγεώργο και Λάμπρο Πολύζο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί απόψε στην εκδήλωση, αλλά και τους Τάκη Χαντζή, Δημήτρη Γρίβα, Θωμά Λέτσιο και όλους εκείνους τους χωριανούς που έβαλαν από ένα λιθαράκι γνώσης! Ανθρώπους που όχι μόνο βοήθησαν στο να αναστηθεί η μνήμη εκείνης της βραδιάς -πρωτίστως- αλλά και να συνεχιστούν οι εργασίες αναστήλωσης της Μονής, καθώς μέρος των εσόδων διατίθεται προς αυτό το σκοπό.

Κρυφός μου πόθος ήταν να ανοίξει η κουβέντα, να ξαναψάξουμε για το παρελθόν μας και σιγά – σιγά να αρχίσουμε να μπολιάζουμε περισσότερα... Βραγκιανά στις ψυχές και το μυαλό όσων ακολουθούν. Και το καταφέρνουμε...

Αξίζει να σας ενημερώσω ότι μετά την έκδοση αυτή, ξεκίνησε δειλά – δειλά η συλλογή των πρώτων στοιχείων για την καταγραφή της ιστορίας του χωριού μας. Σε μια προσπάθεια να μάθουμε από ερχόμαστε και τι τελικά ζητάμε… Και σε αυτή την πορεία κάνω έκκληση σε όποιον κατέχει οποιοδήποτε στοιχείο να μας το καταθέσει!

Αγαπητοί μου,
Το καλύτερο κομμάτι της βραδιάς ξεκινά σε λίγα λεπτά. Στο κλείσιμο σας ζητώ να στρέψετε το βλέμμα προς τα Βραγκιανά. Να δείτε, να ακούσετε, να μάθετε και αμέσως μετά να αποτελέσετε αγωγούς για τη διάδοση της Ιστορίας των Βραγκιανών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 22 Φεβρουαρίου το γλέντι των Βραγκιανιτών / 4ο χλμ Βάρης - Κορωπίου (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ)

Η Μεγάλη Νύχτα στην Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου