Σημερινό μάθημα...

... η Ιστορία των Βραγκιανών!

Βραγκιανά:
Το κεφαλοχώρι της Αργιθέας

Η έδρα του Δήμου. Κτισμένο σε υψόμετρο 750, με πολλούς και διάσπαρτους συνοικισμούς: Γρυμπιανά, Νεοχώρια, Ποταμάκια, Δένδρος, Νούλες, Λαγκαδάκια, Ραϊνιστα, Ξεράκια, Φλωρέσια, Μαχαλάς, Πέτρες, Σταυροπίκι, Ρόγγια.

Γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο. Το κέντρο του κτισμένο στην πλαγιά του λόφου, ανάμεσα στις ρεματιές του Μπρίτσιου και του Μότσιου.

Έχει έκταση 41.000 στρέμματα, κατοικείται από 500 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 3.000. Στο κέντρο βρίσκεται το Δημαρχείο, πανέμορφο οικοδόμημα πετρόκτιστο. Δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, στέγασε για πολλά χρόνια το Δημοτικό Σχολείο.

Εκεί και ο επίσης πετρόκτιστος επιβλητικός ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του χωριού, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο Βραγκιανών, σύγχρονο νεόδμητο διδακτήριο, το Περιφερειακό Ιατρείο, ο Αστυνομικός Σταθμός και το Ταχυδρομείο – Ταμιευτήριο.

Στο κέντρο και στους συνοικισμούς υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες, γραφικά στέκια. Χώρος με αρχαιολογικά ευρήματα, (νομίσματα, αγγεία, σκεύη, εργαλεία, ταφικά κτερίσματα και λίθινες επιγραφές) είναι η Κατούνιστα, με εμφανή τα ερείπια κατοικημένου και οργανωμένου χώρου.

Από την κορυφή του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΝΟΥ (υψόμετρο 2000) αγναντεύεις μέχρι τον Αμβρακικό. Απέναντι βρίσκεται η ΜΥΡΜΙΤΖΑΛΑ (υψόμετρο 1500) βουνό σκεπασμένο με Πυκνά δάση ελάτων και βελανιδιών.

Στις υπώρειες του βουνού είναι κτισμένο το θρησκευτικό μεταβυζαντινό μνημείο, το ιστορικό Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Άλλα θρησκευτικά μνημεία, ο παμπάλαιος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ιερό του οποίου υπάρχει τοιχογραφία μοναδικής και σπάνιας σύνθεσης όπου δεσπόζει η επιβλητική Πλατυτέρα των Ουρανών.

Χαμηλότερα, η Παναγία Επισκοπή, στην κοιλάδα του Αχελώου, παλαιά έδρα του επισκόπου Ραδοβισβίου. Αυτό το χωριό, σφηνωμένο στις πτυχώσεις των θεσσαλικών Αγράφων, καταφύγιο γαλήνης και ηρεμίας, διέγραψε ιστορία και αντιστέκεται σθεναρά στην ερήμωση, παραμένοντας το πιο ζωντανό και ενεργό χωριό του ορεινού όγκου.

Πηγή: acheloos.gr
Φωτογραφίες: 1η από Χρυσάνθη Στεργιούλη και 2η από Ελένη Σινάνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 22 Φεβρουαρίου το γλέντι των Βραγκιανιτών / 4ο χλμ Βάρης - Κορωπίου (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ)

Η Μεγάλη Νύχτα στην Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου

"Η Μεγάλη Νύχτα" των Βραγκιανιτών στην Καρδίτσα