ΕΔΕ για το "Νεοχώρια - Αργύρι" από τον Αγοραστό...



•Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην διεύθυνση τεχνικών έργων του νομού μας, διέταξε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός για το έργο «Οδός Νεοχώρια Βραγκιανών - Καταφύλλι - Αργύρι»
•Ενώ ο εργολάβος πτώχευσε, η υπηρεσία φέρεται να του πλήρωσε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ για ανύπαρκτες εργασίες
•Φυσικά, το τελικό πόρισμα θα είναι της ΕΔΕ


Πριν από λίγες εβδομάδες η εφημερίδα μας αναφέρθηκε στην μήνυση που κατέθεσε εναντίον της διεύθυνσης τεχνικών έργων του νομού μας, εργολήπτης του νομού. Στην μήνυση ο ίδιος εργολήπτης αναφερόταν και σε ένα άλλο έργο για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικάότι πληρώθηκαν ποσά πέραν του έργου που είχε εκτελεστεί με αποτέλεσμα όταν ο εργολάβος πτώχευσε, να έχει πληρωθεί επιπλέον έργο από αυτό που είχε εκτελεστεί. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό για το οποίο ήταν έκθετη η υπηρεσία ανέρχονταν σε ύψος άνω των 200 χιλιάδων ευρώ, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές ύψος.

Το έργο είναι η «Οδός Νεοχώρια – Βραγκιανών - Καταφύλλι - Αργύρι» προϋπολογισμού 2.200.000,00 Ε με ΦΠΑ και την σύμβαση υπέγραψε στις 30-12-2009 ο τότε Νομάρχης κ. Φώτης
Αλεξάκος με τον εκπρόσωπο της εργοληπτικής επιχείρησης, «ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΤΕΒΕ».
Αντικείμενο της εργολαβίαςείναι η διαπλάτυνση της οδού Βραγγιανά - Αργύρι σε μήκος 8,5 χλμ. περίπου. Προβλέπεται η κατασκευή σωληνωτών αγωγών μετά φρεατίων και πτερυγοτοίχων σε θέσεις
που προβλέπονται από την μελέτη. Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου σε όλο το μήκος, κατασκευή υπόβασης με αμμοχάλικο ποταμού, κατασκευή βάσης από θραυστό υλικό και ασφαλτοτάπητας.
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος ΕΑΠΝΑ-2 και δημοπρατήθηκε στις 08-09-2009.

Με την αριθμ. 20/265/1-10-2009 απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων Υποδομής και Ποιότητας Ζωής Ν.Α. Καρδίτσας το έργο ανατέθηκε στην εργοληπτική επιχείρηση «ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΤΕΒΕ» με μέση έκπτωση δημοπρασίας 56,55% που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς. Με την αριθμ.576/2009 απόφαση του, το Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι δεν
κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου γιατί όλα έγιναν σύμφωνα με την νομοθεσία. Το έργο προβλέποταν να ολοκληρωθεί σε δεκαοκτώ (18) μήνες (30-06-2011).

Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την διενέργεια ΕΔΕ την ο-
ποία θα διενεργήσει η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε.Τρικάλων κ. Έφη Καραγιάννη. Η ΕΔΕ αναμένεται να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να φανεί το ύψος του ποσού που απώλεσε το δημόσιο. Μάλιστα, έχει διαρρεύσει και ότι πέρα από το γεγονός ότι στην «ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΤΕΒΕ» δόθηκε ένα τεράστιο ποσό για έργο που δεν είχε εκτελέσει, από τον φάκελο του έργου έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς και η εγγυητική επιστολή της τράπεζας που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στο κράτος να πάρει ένα ποσό από την τράπεζα λόγω της κακής εκτέλεσης του έργου, κάτι που σήμερα
δεν έχει την δυνατότητα.
Έτσι, το ποσό που έχασε η περιφέρεια είναι πολύ υψηλότερο. Αυτά λένε οι πληροφορίες που φυσικά αν ήταν αναληθείς, δεν θα είχε διαταχθεί και η ΕΔΕ από τον περιφερειάρχη.

Σίγουρα, πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση μιας και δεν είναι θεμιτό μια υπηρεσία να
πληρώνει επιπλέον χρήματα σε κάποιον ανάδοχο έργου από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Αν φυσικά ο εργολάβος δεν είχε χρεοκοπήσει, δεν θα είχε πάρει κανείς είδηση τι έχει συμβεί. Έλα όμως που έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του και ήρθαν όλα στραβά.

Περιμένουμε με αγωνία την έκβαση της ΕΔΕ που θα καταδείξει εις βάθος το πρόβλημα και ελπίζουμε η κ. Καραγιάννη να κάνει καλά τη δουλειά της και να μην ισχύσει και εδώ η παροιμία, «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Πηγή: Εφημερίδα "Η Αλήθεια" / Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στις 22 Φεβρουαρίου το γλέντι των Βραγκιανιτών / 4ο χλμ Βάρης - Κορωπίου (ΟΔΗΓΙΕΣ - ΧΑΡΤΗΣ)

Η Μεγάλη Νύχτα στην Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου

"Η Μεγάλη Νύχτα" των Βραγκιανιτών στην Καρδίτσα